София

Отпушване на канали

Сряда, 24 Юни 2015 15:16

Как да се определите степента на задръстена мивка и спукан фосет

Написана от 

Канализацията за баня, лесно може да се запуши с косата, кухненски мивки с хранителни отпадъци или обелки от зеленчуци. Може да се наложи да премахнете клапата на мивката, за да изчистите запушването или ако загубите нещо ценно. Използвайте химичният начин за източване само в краен случай.

За целта ще са ви нужни:

Гумени ръкавици (по желание)

Мокър парцал или кърпа

Плунжер

Кофа

Съвместими клещи или регулируеми

Процес на отпушване на тръби:

Щом забележите запушването, използвайте мивката възможно най-малко, така че да не се влоши проблема. Съберете всички инструменти, които ще трябват за тази работа, преди да започнете. Носете гумени ръкавици, за да помогнете сцеплението и да защитите ръцете си срещу всякакви неприятно отпадъци.

Какво да направите:

1. Изпразнете запушената мивка наполовина с вода. Може да си помогнете срещу препълването с мокър парцал или кърпа.

2. Покрийте отвора за източване на мивката с чаша. Така ще си гарантира, че буталото е пълно с вода. Натиснете надолу здраво, но внимателно и повдигнете бавно, повтаряйки цялата процедура до отпушване.

3. Когато запушването е изчистено, топлата вода в канала на мивката, трябва да тече поне няколко минути за пълно от блокиране на отвора на преливника.

Когато отпушването на канала е упорито:

4. Ако запушването не е изчистено, намерете P-капан - това е U-образна тръба, която свързва вертикалната тръба, идваща от мивката на хоризонталната тръба и отива в стената. Поставете кофата под клапата срещу всички разливи.

5. Развийте клапата. Ако е твърде плътно фиксирано развийте на ръка, използвайте съвместими клещи.

6. Издърпайте капата. Тя ще бъде пълна с мръсна вода, така че нека да не попадна в кофата.

7. Изпразнете цялата тръба в кофата и ако имате изгубени ценности, то те вече ще са в кофата. Почистете сифона от всякаква коса или хранителни остатъци.

8. Сглобете внимателно, без да стягате. Пуснете топлата вода в продължение на няколко минути, за да се гарантира, че тапата е изчистена. Ако блокадата продължава, проверете извън канализацията.

Допълнително