София

Отпушване на канали

Сряда, 24 Юни 2015 15:15

Какво трябва да знаем за вредата от запушване на канали

Написана от 

Една колкото неприятна тема, така и заемаща голяма част от ежедневието ни, а именно водата и запушените канали.

Ако и на вас се е случвало да се борите с подобен род проблеми, то навярно вече имате опит. Въпреки, това е добре, както за опитните, така и за новобранците да стане ясно, кое може да навреди най-силно, както за битовата канализация, така и за чистотата на водата, така и за здравето и хигиената на човек. Ето и една част от съветите на специалисти по ВиК услуги:

Автомобилното масло е силно токсично, но рядко хората се замислят за този факт. Ако поправяте някоя част и решите да измиете някои авточасти в домашните мивки, не го правете. Маслото от кола може да допринесе за запушване на канали и отводнителни тръби, а дори това да не се случи вероятността да достигне до реки, дерета и заливи, чрез канализацията и от там да навреди на околната среда е много голяма.

Боклука попаднал в сифона - уверете се, че вашият боклук е вързан плътно и се поставя на сигурно място като кофи и контейнери за рециклиране. Дори, когато приготвяте домашната храна се стремете отпадъка от меса, плодове и зеленчуци да бъде изхвърлян на правилното място, а не в сифона на мивката.

Градински отпадъци – често листа и растителност от вашата градина могат да допринесат за блокиране на канализацията. Гниещата органична материя може да замърси в последствие реките и поточетата, както и да наруши естественото химично равновесие.

Нещата, които могат да са ви необходими в опитите самостоятелно да отпушите канали и тръби са:

Клещи и телени куки

Телена закачалка

Гумени ръкавици и найлонова торбичка. Второто, за да съберете всичко, което е запушило канала.

Дръжте инструментите за отпушване на канали в удобен шкафа и използвате по всяко време, когато смятате за запушена или да тече бавно.

Срещу лоша миризма, изсипете около 1/4 чаша сода за хляб в канала и 1 чаша оцет. Тя ще отнеме лошата миризма за около един ден.

Можете да използвате и тоалетна бутало за вашата баня и мивка. Напълнете мивката с вода, използвайте буталото енергично за източване, както бихте направили в тоалетната чиния. Това ще повдигне всяко запушване на канализацията.

Предупреждения

Ако сте използвали друго токсично вещество, преди да опитате с вакуум бъдете внимателни. Използвайте гумени ръкавици и всичко, което изваждате от тръбата запечатайте и изхвърлете на безопасно място, далеч от обсега на деца или животни.

Ако въпреки взетите мерки и изкарания цял куп коса мивката се изтича бавно или остава запушена, повикайте специалист.

Допълнително