София

Отпушване на канали

Сряда, 24 Юни 2015 15:15

3 лесни и евтини начини да отпушите канали

Написана от 

Всички знаем за предупредителните знаци и това, което е редно и кое не да бъде изхвърляно в сифона на мивката или тоалетната чиния. Уви, нещата понякога се случват, дори без да ги планираме. И ето, на лице е запушен канал.

Мивката отнема повече време, за да се отцеди. Започвате да забелязвате вода около краката си под душа, а неприятните миризми сякаш с минути се увеличават. Това разбира се не са всички признаци, за пълно задръстване, но достатъчно красноречиво, че да вземете мерки по отпушване на канализацията. Не чакайте вашият източване да бъде напълно блокиран.

На първо време отстранете събралата се около сифона коса. Често остатъка от сапун и пяна оставя лепкава слуз, която прави тапа на повърхността около сифона. Опитайте да я отстраните с ръка, ако е в горната част на сифона, в случай, че нямате достъп избутайте с телена пръчка.

Ако и това не помогне може би е време да потърсите ВиК услуги, но ако все още сте крайно решени сами да се справите, следвайте тези стъпки:

1. Направете си телена закачалка

Обикновено достатъчно ефективно може да е парче тел, което да вкарате в сифона и да огънете в единия край да се направите малка кука. Натиснете, около капака и да започнете да теглите като въдица за риболов. Ако запушването е слабо, това би трябвало да помогне да извадите всички видове коса и лоши неща от канала. Накрая може да изсипете литър гореща вода в сифона.

2. Използвайте сода и оцет

Смесете 1/3 от чаша сода за хляб с 1/3 чаша оцет. Реакцията изсипана в канала ще допринесе за разграждане на някои органични вещества. Действието на ескалиращата смес ще помогне за премахване на лепкавина, коса и мръсотия, която най-често е причина за запушване на тръбата. Нека да остане в канала един час или дори през нощта. След това внимателно изплакнете с топла вода.

3. Мокър и сух вакуум

Ако имате мокър или сух суха вакуум, той може да се превърне в страхотен инструмент, за да се отпушване на канали. На първо място, отстранете възможно най-голямо количество вода от мястото. Покрийте отдушника, а след това създайте силен натиск с буталото, за да може образувалият се вакуума да привлече запушванията в тръбата максимално близо до отвора. Най-често този метод помага от първия път. В случай, че при вас не е ефективен, потърсете помощта на специалисти по отпушване на тръби.

Допълнително