София

Отпушване на канали

Сряда, 24 Юни 2015 15:15

Как да съхраните канализацията чиста

Написана от 

Всичко, което пускате в тоалетната или изсипвате в мивката се озовава в канализационната система.

Помогнете на вас и водоснабдителни дружества и предпазете канализационната система и околната среда. За да стане това е добре да знаете кои битови отпадъци от канализационната система могат да нанесат щети и да доведат до запушване на канали.

В банята - някои продукти и отпадъци могат да предизвика задръствания и запушване на канализационната система и/или пречиствателните станции. Вредните елементи, които не бива да се изхвърлят в тоалетната са:

пластмаси и опаковки; пелени и инконтиненция подложки; дамски превръзки и хигиенни тампони; хирургически превръзки; клечки за уши; презервативи; ножчета за бръснене; спринцовки; бионеразградима фармацевтични продукти, химикали.

В кухнята – това място се замърсява не по-малко трудно, предвид всички хранителни продукти и отпадъци, които могат да попаднат в сифона на мивката. Сред опасните и запушващи хранителни остатъци са мазнини, масла и хранителни отпадъци. Такива могат да избегнат с помощта на вградени топлоносители вградени в тръбите.

Избършете тенджерите и тиганите с хартия или салфетка след готвене или изхвърлете мазнината, лойта и тлъстините в купчина компост. Мазнините могат да се втвърди в канализацията и тръбите, при рязка смяна на температурата – студена вода.

Сложете обелките от зеленчуци и други отпадъци в кофата за боклук или на компоста. Инсталирайте цедка на сифона на мивката, за да се спрете малките отпадъци, който попадат в мивката.

Преди изплакване на плодове и зеленчуци, премахнете етикетите. Тези малки, лепкави етикети не са биоразградими, така че не могат да бъдат отстранени от бактерията, която разгражда канализацията.

В мокрото помещение - много детергентите съдържат фосфати, които могат да бъдат много вредни за околната среда и да замърсят рециклираната вода.

Намалете количеството перилен препарат, който използвате, особено ако дрехите или съдовете не са силно замърсени. Средното домакинство използва три пъти повече от препоръчваната доза. Опитайте течен препарат като алтернатива.

Купете и детергенти, които са без фосфати и действат приятелски за околната среда.

Бои, пестициди и други опасни химикали - опасните химикали могат да доведат до корозия на канализационните тръби, вредят на околната среда и представляват заплаха за здравето на хората, които поддържат канализацията, отделяйки опасни газове.

Боите, разредителите за бои горива, маслата и пестицидите не трябва да се излива в канализацията.

С услугите предлагани от фирми по отпушване на канали по безопасни начини може да се разпореждате с тези опасни домакински химикали. Алтернативно, свържете се с местен доставчик на ВиК услуги, за да разберете, повече за битовата химия и това как трябва да се третира за вашия район.

Допълнително