София

Отпушване на канали

Отпушване на канали и тоалетни за София
Super User

Super User

Неделя, 12 Февруари 2017 23:43

В света на статиите

Искате да се образовате пвоече за матраците, прочетете следните статии:

Всички сме получавали редица предупредителни знаци за преливането на водата в банята. Заливането на краката под душа; запушването на мивка или бавното източване на ваната са малка част от поводите, които да ни карат да се обадим на водопроводчик.

Съществува различна степен на сериозност при задръстване и има също толкова много начини да се отнасяме към тях.

Как мога да се отпушите канал без употребата на токсини

Запушената тръба може да е достатъчно зле, за да прибегнете към силни препарати.

Конвенционалните почистващи препарати съдържат токсични химикали като натриев хидроксид, активната съставка в белина. Парите могат да причинят затруднено дишане и гадене. Продуктът може да изгори кожата ви.

Освен това, стандартното отпушване на канали може да реагират с амоняк, друга често срещана съставка в домакински препарати, за да се получи форма на хлорен газ. Такъв е използван като химическо оръжие в Първата световна война. Този газ съдържа силно корозивно действие, което може да доведе до увреждане на тръбите.

Докато без химическа съдържащи препарати и източване в канализацията или при застояли води, може да опитате и някои по-леки стъпки, за отпушване вашите източващи тръби.

На първо място, се вари 3-4 чаши вода, които се изсипват в канала с чаша сода за хляб и оцет.

Ако това не се отпуши канала може да се наложи прибягване към механично действие с тел или бутало, вакуум. Докато водата се оттича надолу не е необходимо да добавяте допълнителна вода. След цялостното отичане обаче е необходимо наливане на известно количество гореща, която да отмие остатъците от мръсотията.

В случай, че тази тактика не помогне, вашите усилия вероятно най-малко са направили сериозен ефект на запушване, който да е в състояние да разпространи и бактерии. Последните се хранят чрез органична кал и трябва да се вземат адекватни превантивни мерки.

Запушване на душ, вана или сифон на баня в тоалетна, мивка или цялостна канализация може да се дължи на топка коса, остатък от сапун, паста за зъби и почти всичко използваемо в мокрите помещения. Нужни са само някои инструкции, за да изчистите частично или напълно запушени тръби от канализацията. За целта трябва да сте информирани за това, което ще ви трябва в процеса на почистване:

Кърпа или стара четка за зъби

Отвертки (по желание)

Вид закачалка или тел

Бутало или фризби

Кофа

Нови гумени уплътнения (по желание)

Оцет (по желание)

Сода за хляб (по желание)

В процеса на почистване трябва да:

Махнете запушалката за източване и изчистите всякакви остатъци от коса или отломки, които са се натрупали. Това трябва да бъде направено най-малко веднъж в седмицата. Винаги изваждайте запушалката, преди да почистите вашата мивка или вана (за предотвратяване на натрупвания от сапун), след това изплакнете, преди да поставите обратно.

Ако самата тапа има остатък от сапун, използвайте бял оцет, за да го почистите с кърпа или стара четка за зъби.

Ако не можете да отстраните запушалката, използвайте малка четка за почистване около и вътре в нея, както е най-добре и до колкото можете.

Душ подовите цедки могат да се почистват, като ги развиете на разстояние от пода и ги потъркате с бял оцет.

Отпушване на канал с помощта на изпънатата закачалка или тел може да е от полза, за да достигнете в канала и или натиснете запушващата тапа.

Включете всички други изходи към канала с помощта на парцал, за да се създадете вакуум.

Напълнете мивката или ваната с достатъчно вода, за да покриете главата на буталото.

Помпайте с буталото 5-6 пъти и го извадете бързо. Повторете толкова пъти, колкото е необходимо.

Промийте с много гореща вода, за да изчистите всякакви остатъци и отломки.

Ако буталото не работи, използвайте шнек ръка (наричан още змия).

Той се състои от кабел, който се освобождава в канала, докато не намери съпротива. След това може да използвате манивела или да бутнете отломките или да издърпвате навън.

За пореден път, отмивайте в канала с много гореща вода, за да изчистите всякакви отломки.

Ако не разполагате с бутало, можете да използвате фризби. Просто запълнете мивката с гореща вода, поставете фризбито над изпускателния отвор и помпайте няколко пъти.

Ако U-образна тръба се свързва с канала, съществуват много приставка за почистване. В този случай, поставете една кофа под капана, развийте щепсела и използването проводник, за да се отстранят всички отломки.

Ако не разполагате с приставка за почистване, ще трябва да се отстрани клапата.

Измерете диаметъра, за да се поберат в ставите.

Поставете кофа под капана за източване на водата и отломките.

Използвайте гаечен ключ и развийте двете големи гайки (наречени свръзки с приплъзване) на всеки край на капана.

Извадете старите уплътнения.

Използвайте проводник, за да извадите всички отломки, които блокират дренажа.

Поставете новите уплътнения в ставите и поставете отново капана.

Промийте източващия механизъм с много гореща вода, за да освободите всеки остатъци.

Да не пропуснете тази стъпка, особено ако сте се изчистили мивката капана. В този случай, ще трябва да се напълните тръбата с вода, за да се предотврати изпускането на канализационни газове.

Почиствайте канализацията редовно да се предотвратите бъдещи запушвания.

Причините за запушена канализация могат да бъдат няколко, обикновено това е сапун смесен с коса. Когато има наслагване от котлен камък и сгъстена топка мръсотия, то често в долната част на тръбата проводимостта става все по-трудна.

За най-ефективно почистване на сифона е добре да се планира предварително оформленията. Сега опцията за сух монтаж е на разположение, което означава, че ваната и сифона на душа са като част от облицовката. Това позволява лесен достъп до сифона. С вградени в режим и облицовани външните страни на вана и душ, инсталацията може да се отвори, за да има по-голям достъп до блокирания сифон. Най-очевидно решение е да се използва химически продукт. Въпреки това, трябва да се внимава, за неправилната употреба, защото може да доведе до образуването на нови наслагвания, или дори да унищожи или увреждане на тръбите. Втората алтернатива е подходяща като профилактика в дома. За да се разложи на трудно-достъпните места, се изисква известно количество киселина. Това се прави с няколко супени лъжици бакпулвер или натриев карбонат, което, заедно с половин чаша оцет се излива в канализацията. След няколко минути, изплакнете обилно, чрез използване на топла вода. Това може да е достатъчно, за да се използва тръбата на душа. Затворете преливника на ваната, развийте врътката на душа и пуснете топлата вода, за да премахнете всички остатъци в канала. Гумената камбана се използва от много за цели при отпушване на тръби и канали. В този случай, не забравяйте да затворите преливника с влажна кърпа, за да спрете излизането на въздуха.

Канализацията за баня, лесно може да се запуши с косата, кухненски мивки с хранителни отпадъци или обелки от зеленчуци. Може да се наложи да премахнете клапата на мивката, за да изчистите запушването или ако загубите нещо ценно. Използвайте химичният начин за източване само в краен случай.

За целта ще са ви нужни:

Гумени ръкавици (по желание)

Мокър парцал или кърпа

Плунжер

Кофа

Съвместими клещи или регулируеми

Процес на отпушване на тръби:

Щом забележите запушването, използвайте мивката възможно най-малко, така че да не се влоши проблема. Съберете всички инструменти, които ще трябват за тази работа, преди да започнете. Носете гумени ръкавици, за да помогнете сцеплението и да защитите ръцете си срещу всякакви неприятно отпадъци.

Какво да направите:

1. Изпразнете запушената мивка наполовина с вода. Може да си помогнете срещу препълването с мокър парцал или кърпа.

2. Покрийте отвора за източване на мивката с чаша. Така ще си гарантира, че буталото е пълно с вода. Натиснете надолу здраво, но внимателно и повдигнете бавно, повтаряйки цялата процедура до отпушване.

3. Когато запушването е изчистено, топлата вода в канала на мивката, трябва да тече поне няколко минути за пълно от блокиране на отвора на преливника.

Когато отпушването на канала е упорито:

4. Ако запушването не е изчистено, намерете P-капан - това е U-образна тръба, която свързва вертикалната тръба, идваща от мивката на хоризонталната тръба и отива в стената. Поставете кофата под клапата срещу всички разливи.

5. Развийте клапата. Ако е твърде плътно фиксирано развийте на ръка, използвайте съвместими клещи.

6. Издърпайте капата. Тя ще бъде пълна с мръсна вода, така че нека да не попадна в кофата.

7. Изпразнете цялата тръба в кофата и ако имате изгубени ценности, то те вече ще са в кофата. Почистете сифона от всякаква коса или хранителни остатъци.

8. Сглобете внимателно, без да стягате. Пуснете топлата вода в продължение на няколко минути, за да се гарантира, че тапата е изчистена. Ако блокадата продължава, проверете извън канализацията.

Всяка година около 500 000 милиона литра дъждовна вода се стича по твърди повърхности като покриви, пътища, дерета и заливи. Дъждовните води, често носят химикали, замърсявания и боклуци, които причиняват проблеми за здравето и редица запушвания по водните пътища и дивата природа.

За да се помогне на околната среда и всички заедно да опазим нашите реки и поточета чисти е добре да знаем, как да използваме водата и канализацията в нашите домове и градини.

Бои и битова химия

Никога не се изсипват бои или почистващи продукти по улуци, където преминават дъждовни води, отвеждани в централната канализация или попиващи директно в земята. Химикалите в тях могат лесно да влязат нашите реки и поточета, където са вредни за дивата природа.

Избягвайте излишната боя

Опитайте се да не изхвърляте остатъците от боя. Купувайте само толкова, колкото могат да са ви необходими.

Съхранявайте остатъците боя безопасно за бъдещо използване.

Почистване след боядисване - вашите четки, валяци и тави могат да бъдат почистени с парцал или вестник, които след това да бъдат изхвърлени в кофата за боклук. Това е много по-здравословно от идеята да бъдат измити в мивката и всичката химия от тях да отиде директно в сифона, а от там в канализацията.

Останалите следи от бои и химически продукти - трябва да изхвърлите внимателно. Устойчивост срещу подобен тип наслагвания и запушване на канализация и тръби предлагат и фирмите по ВиК услуги. В тях може спокойно да откриете верен помощник в справянето с всякакъв тип запушвания и проблеми с канализацията, както и да получите ценни съвети по всички специфични въпроси и съобразно опазването на околната среда, водите и почвите. Дори много повече.

Всичко, което пускате в тоалетната или изсипвате в мивката се озовава в канализационната система.

Помогнете на вас и водоснабдителни дружества и предпазете канализационната система и околната среда. За да стане това е добре да знаете кои битови отпадъци от канализационната система могат да нанесат щети и да доведат до запушване на канали.

В банята - някои продукти и отпадъци могат да предизвика задръствания и запушване на канализационната система и/или пречиствателните станции. Вредните елементи, които не бива да се изхвърлят в тоалетната са:

пластмаси и опаковки; пелени и инконтиненция подложки; дамски превръзки и хигиенни тампони; хирургически превръзки; клечки за уши; презервативи; ножчета за бръснене; спринцовки; бионеразградима фармацевтични продукти, химикали.

В кухнята – това място се замърсява не по-малко трудно, предвид всички хранителни продукти и отпадъци, които могат да попаднат в сифона на мивката. Сред опасните и запушващи хранителни остатъци са мазнини, масла и хранителни отпадъци. Такива могат да избегнат с помощта на вградени топлоносители вградени в тръбите.

Избършете тенджерите и тиганите с хартия или салфетка след готвене или изхвърлете мазнината, лойта и тлъстините в купчина компост. Мазнините могат да се втвърди в канализацията и тръбите, при рязка смяна на температурата – студена вода.

Сложете обелките от зеленчуци и други отпадъци в кофата за боклук или на компоста. Инсталирайте цедка на сифона на мивката, за да се спрете малките отпадъци, който попадат в мивката.

Преди изплакване на плодове и зеленчуци, премахнете етикетите. Тези малки, лепкави етикети не са биоразградими, така че не могат да бъдат отстранени от бактерията, която разгражда канализацията.

В мокрото помещение - много детергентите съдържат фосфати, които могат да бъдат много вредни за околната среда и да замърсят рециклираната вода.

Намалете количеството перилен препарат, който използвате, особено ако дрехите или съдовете не са силно замърсени. Средното домакинство използва три пъти повече от препоръчваната доза. Опитайте течен препарат като алтернатива.

Купете и детергенти, които са без фосфати и действат приятелски за околната среда.

Бои, пестициди и други опасни химикали - опасните химикали могат да доведат до корозия на канализационните тръби, вредят на околната среда и представляват заплаха за здравето на хората, които поддържат канализацията, отделяйки опасни газове.

Боите, разредителите за бои горива, маслата и пестицидите не трябва да се излива в канализацията.

С услугите предлагани от фирми по отпушване на канали по безопасни начини може да се разпореждате с тези опасни домакински химикали. Алтернативно, свържете се с местен доставчик на ВиК услуги, за да разберете, повече за битовата химия и това как трябва да се третира за вашия район.

Всички знаем за предупредителните знаци и това, което е редно и кое не да бъде изхвърляно в сифона на мивката или тоалетната чиния. Уви, нещата понякога се случват, дори без да ги планираме. И ето, на лице е запушен канал.

Мивката отнема повече време, за да се отцеди. Започвате да забелязвате вода около краката си под душа, а неприятните миризми сякаш с минути се увеличават. Това разбира се не са всички признаци, за пълно задръстване, но достатъчно красноречиво, че да вземете мерки по отпушване на канализацията. Не чакайте вашият източване да бъде напълно блокиран.

На първо време отстранете събралата се около сифона коса. Често остатъка от сапун и пяна оставя лепкава слуз, която прави тапа на повърхността около сифона. Опитайте да я отстраните с ръка, ако е в горната част на сифона, в случай, че нямате достъп избутайте с телена пръчка.

Ако и това не помогне може би е време да потърсите ВиК услуги, но ако все още сте крайно решени сами да се справите, следвайте тези стъпки:

1. Направете си телена закачалка

Обикновено достатъчно ефективно може да е парче тел, което да вкарате в сифона и да огънете в единия край да се направите малка кука. Натиснете, около капака и да започнете да теглите като въдица за риболов. Ако запушването е слабо, това би трябвало да помогне да извадите всички видове коса и лоши неща от канала. Накрая може да изсипете литър гореща вода в сифона.

2. Използвайте сода и оцет

Смесете 1/3 от чаша сода за хляб с 1/3 чаша оцет. Реакцията изсипана в канала ще допринесе за разграждане на някои органични вещества. Действието на ескалиращата смес ще помогне за премахване на лепкавина, коса и мръсотия, която най-често е причина за запушване на тръбата. Нека да остане в канала един час или дори през нощта. След това внимателно изплакнете с топла вода.

3. Мокър и сух вакуум

Ако имате мокър или сух суха вакуум, той може да се превърне в страхотен инструмент, за да се отпушване на канали. На първо място, отстранете възможно най-голямо количество вода от мястото. Покрийте отдушника, а след това създайте силен натиск с буталото, за да може образувалият се вакуума да привлече запушванията в тръбата максимално близо до отвора. Най-често този метод помага от първия път. В случай, че при вас не е ефективен, потърсете помощта на специалисти по отпушване на тръби.

Една колкото неприятна тема, така и заемаща голяма част от ежедневието ни, а именно водата и запушените канали.

Ако и на вас се е случвало да се борите с подобен род проблеми, то навярно вече имате опит. Въпреки, това е добре, както за опитните, така и за новобранците да стане ясно, кое може да навреди най-силно, както за битовата канализация, така и за чистотата на водата, така и за здравето и хигиената на човек. Ето и една част от съветите на специалисти по ВиК услуги:

Автомобилното масло е силно токсично, но рядко хората се замислят за този факт. Ако поправяте някоя част и решите да измиете някои авточасти в домашните мивки, не го правете. Маслото от кола може да допринесе за запушване на канали и отводнителни тръби, а дори това да не се случи вероятността да достигне до реки, дерета и заливи, чрез канализацията и от там да навреди на околната среда е много голяма.

Боклука попаднал в сифона - уверете се, че вашият боклук е вързан плътно и се поставя на сигурно място като кофи и контейнери за рециклиране. Дори, когато приготвяте домашната храна се стремете отпадъка от меса, плодове и зеленчуци да бъде изхвърлян на правилното място, а не в сифона на мивката.

Градински отпадъци – често листа и растителност от вашата градина могат да допринесат за блокиране на канализацията. Гниещата органична материя може да замърси в последствие реките и поточетата, както и да наруши естественото химично равновесие.

Нещата, които могат да са ви необходими в опитите самостоятелно да отпушите канали и тръби са:

Клещи и телени куки

Телена закачалка

Гумени ръкавици и найлонова торбичка. Второто, за да съберете всичко, което е запушило канала.

Дръжте инструментите за отпушване на канали в удобен шкафа и използвате по всяко време, когато смятате за запушена или да тече бавно.

Срещу лоша миризма, изсипете около 1/4 чаша сода за хляб в канала и 1 чаша оцет. Тя ще отнеме лошата миризма за около един ден.

Можете да използвате и тоалетна бутало за вашата баня и мивка. Напълнете мивката с вода, използвайте буталото енергично за източване, както бихте направили в тоалетната чиния. Това ще повдигне всяко запушване на канализацията.

Предупреждения

Ако сте използвали друго токсично вещество, преди да опитате с вакуум бъдете внимателни. Използвайте гумени ръкавици и всичко, което изваждате от тръбата запечатайте и изхвърлете на безопасно място, далеч от обсега на деца или животни.

Ако въпреки взетите мерки и изкарания цял куп коса мивката се изтича бавно или остава запушена, повикайте специалист.

Повечето мивки за баня започват да се оттичат бавно, защото най-често се запушват с коса. Такава може да се загнезди точно под канала. Не се притеснявайте - ако това се случва с вашата мивка, няма нужда да се обаждате веднага на специалист. Само за няколко минути, може да облекчите отичането на водата във вашата баня и да отстраните всички повърхностни натрупвания от сапун, коса, препарати и остатъци от други органични вещества.

За да е вашата мивка в банята отново функционираща следвайте някои стъпки:

Ако разполагате с клип система с помощта на тел и клещи или стоманени ножове може да огъвате метала, докато щракне до там, където искате да се прекъсне.

Отпушете мивката в банята, която се просмуква бавно с помощта на T дръжка. Подобна кука може да използвате при леките запушвания от типа на тапа създадена от лигава смес на сапун и топка косми. Такива най-често се разполагат веднага под решетката за сифона и могат да бъдат отстранени само с развиване на предпазителя в най-горната част.

Повечето канали са с плюс-образен знак за източване и четири дупки около него. С помощта на инструмент, внимателно във всяка дупка, опитайте да закачите всеки кичури косата и да ги извадете. Това може да отнеме малко време, но с практика, скоро ще се закачва по-бързо и лесно.

Ако смятате, че има попаднал по-голям предмет (това се случва при запушване на канала на тоалетната чиния), като пемза за пети, четка за зъби, капачка на шампоан или друго, то опитайте да завъртите с помощта на куката, докато заеме по-удобна позиция за изваждане.

След всяка една самостоятелна процедура по отпушване, винаги наливайте в края малко топла или гореща вода, придружена от хигиенизиращ препарат.

Страница 1 от 2

Допълнително